Een burn-out afwenden door op tijd jezelf en je gezondheid op de eerste plaats te zetten, is stap één van het herstelproces. Wanneer de burn-out een feit is, is accepteren dat herstel tijd nodig heeft stap één. Je kan op ieder moment instappen voor dit coachingstraject. Dus ook preventief, wanneer je worstelt met grenzen kunnen aangeven.
Aandacht besteden aan je lichaam, geest én hart. Alles houdt verband met alles. Het tempo van herstel zal voor iedereen net even anders zijn, daar sluit het coachingstraject op aan, uitgaande van de 4 fases tijdens burn-out, of de fase die voorafgaat aan burn-out.
De meest krachtige resultaten ontstaan altijd wanneer jij het heft in eigen handen neemt. Dus laat je niet overeind helpen of pushen en opjagen. Er is altijd een plan B, ook in een onmogelijke thuis- en/of werksituatie.
4 Fases van burn-out
1* Knock-out
Je ging onderuit middenin de arena. Je wilt opstaan, maar het gaat niet. Het gaat simpelweg niet meer. Om je heen zie je de wereld door bewegen, je kunt niet meer helder denken en je lichaam lijkt een kortsluiting te hebben gehad.
2* Opkrabbelen
Voorzichtig kom je weer een beetje overeind, steunend, op je handen en knieën, je voeten weer terug op de grond. Uiterst langzaam kom je overeind. Je richt je op, op wat eigenlijk?,
3* Staan
Het duizelt je en je bevindt je in een ‘Twilight-Zone’. Je onderzoekt je lichaam, voelt waar de kwetsuren zitten. ook in je hart, je geest. Veegt het zand van je kleren. Hebt nog geen richting. Nog weinig focus. Maar… je staat!
4* Kiezen
En kijkt weer om je heen. Je merkt dat je blikveld is verschoven. Niet alleen de mensen op de tribune van je arena zie je, de hele wereld zie je. De grond, de lucht. Je overziet het panorama. Je ziet ook jezelf. Een stip middenin je eigen cirkel; jouw arena. En met dit overzicht kun je kiezen, kiezen welke kant jij op wilt gaan. Jij bepaalt jouw richting, vanuit jouw waarden. Opnieuw richting bepalen = kiezen.
Ik geloof dat je in principe over genoeg kennis, kracht en kwaliteiten beschikt om uit de burn-out op te krabbelen. Stapje voor stapje. Onderwerpen die aanbod komen zijn:
- Probleem adoptie (zo kan het niet meer)
- Klachtenreductie
- Oplossingsgerichte therapie (ACT)
- Omgang met ontspannen, vrije tijd en conflict
Ook wanneer burn-out preventie nodig is, richten we ons op bovenstaande onderwerpen. Soms draait het om voorkomen. Soms om genezen. De aanloop naar een burn-out, of een burn-out krijgen is voor iedereen een ander verhaal. Tijdens het coachingstraject vormt dit het uitgangspunt.
Wil je informatie over dit coachingstraject, vul dan het contactformulier in.
Wanneer je voelt dat je niet goed in staat bent te ontspannen, voortdurend ‘aan’ staat, lees dan de column van Japkje-d. Bouma op NRC.nl Je bent niet de enige.
“Ben je ook zo moe de laatste tijd?”
Nog meer lezen? Hieronder mijn persoonlijke verhaal.
“Life after burn-out”