Even helemaal weg. Afstand nemen. De boel de boel laten. Is het maken van een reis of op vakantie gaan het ultieme ‘loslaten’? De sleutel tot een gezonde en ontspannen glimlach? Hoe belangrijk is het om afstand te nemen van je werk? Volgens Sieta Keizer, coach, is jezelf beter leren kennen belangrijk en leuk. Zo word je beter in het maken van keuzes, voor jezelf en voor anderen – thuis en op je werk. Op vakantie gaan of een reis maken, kan dan een hele mooie stap zijn om ‘los te laten’ en tot nieuwe inzichten te komen.
“In die zin is het dus gezond om op vakantie te gaan of in ieder geval om tijd voor jezelf te maken”, vertelt Sieta. “Want wil je groeien, jezelf ontwikkelen, dan heb je momenten nodig om te kunnen reflecteren: of je blij bent met hoe de dingen nu gaan, of wat je misschien liever anders wilt. Dat hoeft niet eens bewust te zijn. Ook zonder dat je je daar bewust van bent, kun je tijdens een wandeling in de bergen of aan de voet van een waterval reflecteren. Nadenken over wat voor jou echt belangrijk is. We leven in een drukke wereld waar alles heel snel gaat. Veel mailtjes en appjes. We staan heel vaak heel veel aan. Voor reflectie heb je rust nodig. Rust om te kijken naar wat je om je heen ziet.
Voelen dat je op een berg of bij het klaterende water staat. Dat kan je een boost geven en je helpen om te reflecteren. Ontzettende winst.”
Naast reflectie is opladen de andere kant van tijd voor jezelf nemen, van op vakantie gaan of een reis maken. Om de dingen die je graag doet, te kunnen blijven doen. Je hebt tijd voor sociale en familiecontacten, tijd om een boek te lezen, meer te leren over andere culturen. Sieta: “Eigenlijk draait het allemaal om de balans tussen ontspanning en inspanning.”
“Droom groot, maar begin klein. Een kleine aanpassing kan een groot effect hebben op je leven” van Haemin Sunim, een boeddhistische monnik
Is op reis gaan nu echt anders dan thuis blijven? Sieta: “Dat verschilt per mens. Vakantie of reizen kan ook best stressvol zijn. Er gaat vrijwel altijd wel iets mis. Het gaat niet zozeer om de plek, maar om de tijd die je neemt voor reflectie. Goed voor jezelf zorgen door in beweging te komen, of juist de beweging te stoppen. Probeer daarom op je werk ontspanning in te brengen. Door bijvoorbeeld een ommetje te maken tijdens je pauze. En probeer op vakantie aan inspanning te doen. Bijvoorbeeld door baantjes te trekken in het zwembad.”
Door tijd voor jezelf te nemen, kun je jezelf blijven ontwikkelen. “Je kunt nog zoveel talent hebben in je werk, maar als je alleen maar in je comfortzone aan het werk bent, leer je niets. De kunst is om in de leerzone te blijven (zie de afbeelding van Sieta hierboven). Of op zoek te gaan naar die leerzone. Om je te blijven ontwikkelen en open te staan voor nieuwe ervaringen. Daarom kan vakantie zo mooi zijn, nieuwe ervaringen opdoen. Dat is voor zowel lichaam als geest verrijkend en houdt je vitaal.”
Op de vraag of het loslaten of ‘op reis’ gaan voor mensen die altijd voor anderen zorgen nog belangrijker is, antwoordt Sieta: “Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Voor jezelf zorgen is belangrijk. Misschien wel een van de meest belangrijke eigenschappen.
Het gaat erom dat je die dingen doet die je wilt doen. Neem dus, ook als zorgmedewerker, de tijd om te reflecteren, te ontspannen. Tijdens de pandemie en de lockdown hoorde je mensen vaak zeggen dat ze het zo erg vonden dat ze niet even weg
konden. Alsof de boel in zou storten als we niet even weg kunnen. Dat is natuurlijk niet zo. Het zou goed zijn als we daarom proberen om een stukje vakantie in iedere dag te
brengen.”
Wat als je dan vanuit die reflectiemomenten tot inzichten bent gekomen? Sieta: “Dan is het belangrijk om daar acties aan te koppelen. Stel, je bent op vakantie en denkt zo kan het niet meer. Ik kan niet alles alleen doen. Dat is een inzicht. Dan komt het erop aan om dit te veranderen.
“Probeer een stukje vakantie in iedere dag te brengen.”
Op je werk, in je gezin. Op het moment dat je weet dat je een verandering wilt inzetten, begin daar dan in kleine stappen mee. Bijvoorbeeld in het vragen om hulp. Dat kan door de kinderen te vragen vanaf nu altijd de tuin op te ruimen. Kussens in de garage, fietsen erin, lichten uit en deur afsluiten. De dag erop ga je ook weer iets vragen, deze keer op het werk, iets kleins.
De focus ligt op het oefenen in het vragen van hulp. Je hebt namelijk wel invloed op het zelf actief vragen om hulp, daarmee blijf je meer op je eigen golf surfen – om in vakantie-termen te blijven – in plaats van meegesleurd te worden door alles waar je geen invloed op hebt. Zo kan een kleine aanpassing al een groot effect hebben op je leven.”
Kiezen voor wat belangrijk is Sieta Keizer
helpt mensen om te leren kiezen voor wat
je echt belangrijk vindt, in plaats van datgene
te blijven doen wat het meest gemakkelijk voelt.
Zodat je meer vrijheid in je handelen gaat
ervaren bij het nastreven van je dromen en
doelen. Met vraagtechnieken, oefeningen
en gesprekken begeleidt Sieta mensen
naar meer vertrouwen, zelfkennis
en vitaliteit.
Meer informatie over Sieta en over haar
coachingspraktijk vind je op
www.keizercoaching.com.