Over uitstelgedrag en het effect van vermijden
Wat is dat nu precies, dat uitstelgedrag? Uitstelgedrag is wanneer we ons bezighouden met irrationele vertragingen. Die vertragingen hebben direct een zinvol gevolg; je gaat nog meer uitstellen. Dat is natuurlijk superhandig! Het is iets wat veel mensen doen. Gelukkig is het ook een gewoonte die je kunt veranderen.
Filosoof Frank Martela, schrijver van het boek ‘Een prachtig leven’, houdt zich bezig met de vraag hoe het komt dat we zo ontevreden zijn met ons leven. Halverwege het boek stelt hij: Er is een zinvol leven, los van de vraag naar de zin van het leven. En daar sla ik op aan. Ik kom ervan in beweging, ‘it makes me tick’. Hij schrijft over universele waarden, waarden waar we allemaal van aangaan, zoals relaties en competenties, dingen leren, oftewel jezelf ontwikkelen. En dan heb je natuurlijk ook nog je eigen waarden (eigenwaarde). Een persoonlijk waardensysteem is iets waar ik veel op coach. En ik ben niet de enige. Ben Tiggelaar benoemd ook met enige regelmaat het belang van je eigen waarden. Waarden helpen je richting te bepalen, en in beweging te komen. En dat kun je als uiterst zinvol ervaren. Je kan er meer over lezen in mijn e-boek ‘In de hoofdrol’.
Hoe zit het dan met dat uitstelgedrag? Want ja, eerlijk is eerlijk, we stellen heel graag dingen uit! Why…? Het levert ons gewoon heel veel op. Zo hoeven we niet uit onze comfort zone 🙂 Toegegeven, de bank is ook wel heel lekker. De meesten van ons die het uitstellen echter erkennen, zijn zich er wel bewust van (ik ook!) en geven toe zich daardoor ook neerslachtig te kunnen voelen. Dus dit roept de vraag op: wanneer we weten dat uitstellen niet zinvol voor ons is en ons een slecht gevoel geeft, waarom doen we dat dan?
Wat is het nou eigenlijk het effect van vermijden?
Wil jij die (subtiele) vermijdingsstrategieën een keer in kaart brengen? Hieronder vind je een kleine oefening: Het effect van vermijden*
Daar gaan we. Je pakt nog een kop koffie? Prima, ik wacht wel even.
Okay, daar gaan we: registreer elke dag op welke manieren je moeilijke gedachten/gevoelens/situaties uit de weg bent gegaan. Maak er in je agenda tijd voor vrij om dit in kaart te brengen en/of zorg dat je het bijgevoegde schema in je achterzak hebt zitten, zodat je ter plekke kunt opschrijven wat, en hoe je aan het vermijden was. Je kunt ook een vast moment kiezen waarop je terugdenkt aan wat je die dag allemaal gedaan hebt. Zijn er dingen waar je met een boog omheen bent gelopen? Heb je geprobeerd je gedachten weg te duwen? Heb je ergens anders de veilige weg van vermijding gekozen? En wat heeft dit alles je opgeleverd? Dit is hele kostbare informatie, dus schrijf maar op!
Dag:
Situatie:
Wat én hoe probeer ik te vermijden:
Wat was het effect hiervan:
Dag:
Situatie:
Wat én hoe probeer ik te vermijden:
Wat was het effect hiervan:
Dag:
Situatie:
Wat én hoe probeer ik te vermijden:
Wat is het effect hiervan:
_____________________________ *Bron: ACT in actie cursus en opleiding
Het grootste effect is misschien wel dat we op deze manier (mogelijke) negatieve gevoelens kunnen vermijden, door simpelweg te vermijden. Het effect van vermijden is tevens dat we denken op deze manier de controle te houden. Gelukkig hebben we ook de controle om te veranderen. En dan met name hoe we tegen dingen aankijken en hoe we die inlijsten.
Coaching kan helpen om onze overtuigingen en gedragingen te veranderen. Persoonlijke coaching is een nuttige manier om enkele van de hoofdoorzaken van uitstelgedrag te achterhalen en om enkele van de minder nuttige gewoonten te vervangen. Het effect van vermijden kan je stevig in je eigen lockdown houden.
Veel liefs,
Sieta
E-Boek In de hoofdrol, cast jezelf voor de rol die helemaal bij je past