Betekenis en zin zijn de sleutelwoorden van een goed leven schrijft psychiater, psychotherapeut en schrijver Dirk De Wachter. Zo evident, -vindt zijn echtgenote- dat eenieder dat had kunnen opschrijven. Dat vindt hij zelf ook en vele grote denkers gingen hem al voor. Het leven draait om het streven naar betekenis. Oud & Nieuw is voor veel mensen het moment om even stil te staan. Soms levert dat stilstaan een ingeving op. “In het nieuwe jaar koop ik alleen nog maar vintage kleding.” “Ik ga alles anders doen.” Of “Nu ga ik echt geen chocolade meer eten.” Of “Dit jaar ga ik op zoek naar een andere baan, naar de sportschool, minder drinken.” Ingevingen die vaak in de eerste week alweer sneuvelen. Stilstaan vind ik mooi en voornemens ontroerend, juist omdat het zo menselijk is. Heel vreemd is het niet, voornemens die sneuvelen. Grote veranderingen kunnen angst inboezemen. Kleine veranderingen helpen je vaak beter op weg. Kleine veranderingen zijn vaak goed in te brengen, goed vol te houden en uit te breiden. Kleine veranderingen geven je vertrouwen. Wanneer je vanuit een ambacht werkt, weet als geen ander dat progressie vanuit de kleine stappen komt. Oefening baart kunst. Er zijn echt maar heel, heel weinig mensen die zomaar ineens briljant piano kunnen spelen, een houten dressoir kunnen vervaardigen, of de 500 meter onder de 36 seconden kunnen schaatsen. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen. In deze tijd van sociale media en alle talentenshows lijkt talent uit de lucht te vallen, dat klopt, maar vergelijk jezelf daar niet mee; blijf bij je eigen plan, je flow. Houd je focus op jouw kleine veranderingen.
Moedig leven vanuit je eigen waarden geven zin en betekenis aan je leven. Dat is zo evident, zo helder. Dit afgelopen jaar ben ik al coachend meer en meer gaan inzoomen op datgene wat ons tegenhoudt, waarom we vastlopen, hoe je weer in beweging kan komen, niet helpende overtuigingen kunt loslaten en hoe je flexibeler, psychologisch flexibeler kan worden. We hebben allemaal ons eigen ‘systeem’ en daar kunnen we het mee doen. Het is heel zinvol om je kwaliteiten, je waarden, je valkuilen, je eigen drijfveren (niet enkel je aangeleerde) goed in kaart te brengen. Te weten hoe jouw ‘systeem’ functioneert. Je te engageren met jezelf.
Wat mijn kleine veranderingen zijn dit jaar? Hup, weg die smartphone!, me niet laten afleiden, vroeger opstaan dan normaal en moedig elke dag even uit mijn comfort zone gaan. Een kleine grote verandering is dat ik dit jaar nog meer verdieping wil aanbrengen in datgene waar ik nu mee bezig ben. Ik ga een Master doen. En begin dit jaar met het schakelprogramma om zo te kunnen gaan instromen. Kalm voorwaarts.
Vorige week heb ik de film ‘The Two Popes’ gezien. Op Netflix, daar blijf ik gewoon naar kijken. Ik houd van film kijken; in de bioscoop en op de bank. Bijna aan het einde van de film zien we paus Franciscus een speech geven, prachtig gespeeld door Jonathan Pryce. Hij heeft het over verantwoordelijkheid nemen. De woorden zijn blijven hangen in mijn hoofd. “In a world where no one is to blame, everyone is to blame.” Over niet wegkijken. Niet wegkijken van alle vluchtelingen op een eiland, niet wegkijken van alle mensen die kersttruien in erbarmelijke omstandigheden fabriceren, mensen die worden uitgehold, de natuur die wordt uitgehold. En daar zit het grootste engagement. De grootste betekenis van een goed leven. Je engageren vanuit jouw eigen ‘systeem’ met het grote geheel — met de ander, met de wereld.
Ik wens je veel optimisme dit jaar, veel vriendelijkheid en vriendelijk handelen. En ik wens je ook een beetje ongelukkig kunnen zijn. Dat het okay voor je is. Simpelweg omdat je begrijpt dat ‘het alleen maar leuk hebben’ afleiding is, een talentenshow is. Dat leven met al haar wisselvalligheden niet ‘maakbaar’ is. Keer je niet af van het verdriet van de wereld, of verdriet in jezelf, blijf goed kijken en luisteren. Vooral luisteren. En handelen. Daar waar jij er iets zinvols van kan maken.
Sieta
The Two Popes — Fernando Meirelles, gebaseerd op het boek van Anthony McCarten (Netflix)
De kunst van het ongelukkig zijn — Dirk De Wachter (LannooCampus)